A jóga és a tánc spirituális összefonódása


Az indiai táncban és a jógában egy dolog biztosan közös: mindkettő Indiából származik. Gyakori jelenség, hogy a táncos jógázik. Mit tud a jóga, amiért szívesen fordul a táncos a jógához?

Azt is mondhatjuk, hogy a táncosok látványos sportolók. Márpedig mindkét esetben szükség van a test edzésére karbantartására és a gyakorlatok előtt a felkészítésre. A táncosoknak különleges és személyiségenként sokszor egyedi igényeik lehetnek a testalkatukkal kapcsolatban. Olyan különleges előadói csoportot alkotnak, akiknek érdemes napirendjükbe bevenni a jógaprogramot.

A jóga számos okból az egyik legelőnyösebb a táncos fizikai erőnlétéhez és mozgáskultúrájának finomításához. Segíthet a tánchoz szükséges rugalmasság kiépítésében, valamint támogatja a ritmikus mozgáshoz szükséges erőt. Minden táncos profitálhat a rendszeres jógagyakorlatból.

Tények a jóga és tánc kapcsolatáról az indiai kultúrában

Az indiai táncban felfedezhetők a jóga ászanák is. Különösen a gotipua táncban láthatjuk megelevenedni a különféle jógapózokat. Miért? A táncot fiúcsoport végzi, akik tradicionális történeteken alapuló, akrobatikus figurákat mutatnak be. Ehhez elengedhetetlen a teljes hajlékonyság és rugalmasság.

A jóga és a tánc is spirituális gyökerekkel rendelkezik. Mindkettő a Legfelsőbb és a gyakorló örök kapcsolatát hivatott felébreszteni. A jóga és a tánc között sok filozófiai és gyakorlati összefüggés van.

Jóga, mint eszköz a táncban

A jóga tökéletesen kiegészíti a táncot. Egyfajta eszközként szolgál. A tradicionális jóga alapjait a Hatha Jóga Pradípika írja le.

Ha már az eszköznél tartunk, a jóga eszközöket alkalmaz a gyakorlatok kivitelezéséhez.

Ilyen jógaeszköz lehet egy jó jógaszőnyeg használata, vagy az évezredek óta használatos jóga heveder, jóga szempárna, jóga párna vagy hengerpárna.

Ezek az eszközök nagy segítséget jelentenek a gyakorlatok kivitelezésében. És ami a legfontosabb, különösen egy táncos életében – a nyújtás.

Idézetek jóga, tánc témában

Alexandra Harfield híres jógaoktató és tánckoreográfus, aki pályáját New York-i hivatásos táncosként kezdte. Amikor visszatért Németországba, a mindennapi életébe beépítette a jógát is. A jóga és a tánc kapcsolatáról így vélekedett:

„A jóga megtanítja, milyen erős vagy valójában. Összekapcsolja a külsőt a belső éneddel. Lehetővé teszi, hogy kiaknázd energiaforrását. Erős akaraterőt ad, hogy félretolhasd az akadályokat, melyeket az élet nap mint nap utunkba állít.”

Christina D’Arrigo argentin származású jógaoktató, aki 25 éves táncosi múlttal ugyancsak jogosan tesz összehasonlítást:

„A táncosok a jógát eszközként használhatják a tánc technikájuk fejlesztésére, és megakadályozhatják az esetleges sérüléseket is.”

Joel Kramer, a nemzetközileg elismert jógi és filozófus találó kijelentése szerint a jóga az összpontosítás művészete, melynek ugyanúgy része az önszabályozás, mint az önátadás.

„A jóga egy tánc a kontroll és az önátadás között.”

Összefoglalva

A jóga és a tánc a mozgáskultúra, a művészet, az egészség és a belső világ kiteljesedésének kapcsolata.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .