India a civilizáció bölcsője

“India az emberiség bölcsője, az emberi beszéd szülőhelye, a történelem anyja, a legendák nagyanyja és a tradíciók dédanyja. Az emberiség történetének legértékesebb és a 
legtöbb megoldást nyújtó kincsét őrzi India!” – Mark Twain

 

Indiai kultúra lámpása

Ragyog az Indiai kultúra lámpása

Időutazás. India mindig is gyönyörű volt. Csoda vagy sem, de páratlan szépségét mai napig megőrizte. Az indiai kultúra mindenkit vonzó. Legyen az indiai klasszikus tánc vagy zene, bármilyen mozgásművészet és mozgáskultúra, indiai harcművészet vagy jóga elbűvöli mind a gyakorlót, mind a nézőt. felmerül a kérdés, lehet-e valaki csupán néző? Ha egyszer belecsöppen az élő, tradicionális indiai kultúrába, akkor annak részesévé válik. Nem tud semleges maradni. Ilyen India bűvölete.

A tradicionális spirituális indiai kultúra paramparákon, tanítványi láncolatokon öröklődött tovább. Mesterek gyakorolták a lelki tudományok és művészetek továbbörökítését. Tánc guruk tanították, és tanítják a tánc-növendékeiket, jóga mesterek jógát oktatnak.

Mindez a szépség ma már nem csak India határain belül történik, hanem világszerte. Úgy a tengerentúl, mint Magyarországon.

India még ma is élő tradicionális oktatási formája a “gurukula”, ahol az asramba beköltözött tanoncok általános műveltségéért szakavatott tanítók, guruk felelnek. A több évezredes tradíció élő továbböröklődésének hatékony formája.

 

Indiai tánc bharata natyam

Indiai Klasszikus tánc

“Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar társadalom az ősi indiai kultúra tárházában.” Kőrösi Csoma Sándor

 

Indiai élet Orisszából

Orisszai indiai élet

 

“Légy magad a változás, mit a világban látni szeretnél” M.K. Gandhi

 

Indiai tánc gotipua

Indiai tánc: gotipua orisszából

 

„Az ókori India a civilizáció sugárzó központja volt.” Dr. Stein Aurél

forrás: Bharata Kultúrtér

Indiai tánc bharata natyam

Indiai táncelőadás

 

„A hinduktól jutott el hozzánk az a csodálatos számírási rendszer, amelyben minden szám felírható tíz jellel azáltal, hogy minden jelnek alaki- és helyi értéket tulajdonít. Ez a nagy jelentőségű és zseniális módszer olyan egyszerűnek tűnik, hogy emiatt fel sem tudjuk igazán fogni a nagyszerűségét.”  Laplace

 

Indiai szent helyek

Csak egy reggel India egyik szent helyén, Náshikban

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Hindu főisten megelevenítése a táncban • Indiai Kultúra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .